Språk

Vårt språk är viktigt för att vi ska kunna berätta hur vi känner, tänker och tycker. Med språket kan vi berätta historier och ställa frågor. Språket är avgörande för att vi ska förstå vår omgivning och ta del av allt som händer runt omkring oss; i samhället, på vår förskola, skola eller arbetsplats. Om språket inte fungerar blir allt svårare…

Välkommen till Haglund Dahlin logopedmottagning i centrala Östhammar. Att mottagningen är privat innebär att den inte ingår i det fria vårdvalet och därför betalar du hela kostnaden själv. Detta gäller även för barn som inom regionen erbjuds vård kostnadsfritt. Frikort gäller inte hos mig. Du behöver ingen remiss, utan du kontaktar mig direkt och beskriver vad du vill ha hjälp med.

Under 2025 kommer vi att behöva byta lokaler för vår mottagning och i dagsläget vet vi inte var vi landar och när vi kan öppna igen. Det kommer därför finnas få tider att boka tills vidare.

Hos mig kan få hjälp med följande:

Vi börjar med ett så kallat kontaktbesök där ni får beskriva vad ni behöver hjälp med och vi lär känna varandra lite bättre. Inför en läs- och skrivutredning sker kontaktbesöket oftast per telefon eller video. Efter kontaktbesöket planerar vi tillsammans hur vi bäst går vidare. Upplägget varierar beroende på till exempel vilka behov som finns, barnets ålder och var ni bor. Logopeder har journalplikt, vilket innebär att varje besök journalförs. Jag är ansluten till journalsystemet Prorenata. Tänk på att båda vårdnadshavares samtycke krävs för handledning till familj, förskola och skola. Alla besök betalas via faktura i samband med att besöket äger rum.

Rådgivning & konsultation

Jag erbjuder dig som är nyfiken, eller kanske orolig, ett rådgivningssamtal. Utifrån dina frågor pratar vi om barns språkutveckling, språklig stimulans (språkbada), tecken som stöd (TSS/TAKK) samspel och samtal i lek. Fokus ligger på hur du som vuxen kan stötta/stimulera barnet.

Önskar du stöd i form av tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) eller visuellt stöd i form av bildstöd för ökad struktur och förståelse i hemmet så kan jag hjälpa er att komma igång! Hembesök är ofta möjligt men tänk på att resekostnader då kan tillkomma i priset.

Emma sitter vid ett bord och fikar

Handledning

Ibland behövs lite mer stöd än enstaka besök, då kan vi boka in något som kallas för handledning. Jag skräddarsyr handledningen efter vad just ni behöver för stöd. Jag erbjuder handledning till vårdnadshavare, andra anhöriga samt till dig som arbetar inom en verksamhet där du möter barn eller vuxna i behov av särskilt språkligt stöd.

Handledning kan till exempel beröra språklig stimulans (språkbada), samtal och läsning tillsammans, tecken som stöd (TSS/TAKK) eller bildstöd.

Utbildning

Emma står och ler stort vid en öppen bildörr

Jag erbjuder anpassade föreläsningar inom språkstörning, läs- och skrivsvårigheter, språklig stimulans (språkbad), läsning och samtal kring böcker.

Jag erbjuder verksamheter och privatpersoner utbildning, handledning och rådgivning kring Babytecken/TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) eller TSS (tecken som stöd) som det också kallas. Alla barn är från födseln hjälpta av Babytecken/Tecken som stöd för att komma igång med sitt tal och sin kommunikation. Barn med funktionsnedsättning, eller tal- och språkvårigheter är särskilt hjälpta av tecken som stöd.

Utredning

Jag utför en utredning av läs- skriv- och språkliga förmågor som följer de riktlinjer som har tagits fram av Socialstyrelsen, Högskoleverket och Logopedförbundet. Jag föredrar att samarbeta med elevens skola (lärosäte/arbetsgivare om du är vuxen) för att på bästa sätt kunna erbjuda stöd och åtgärder som just du/ditt barn behöver.

Hur går en utredning till?

Under en utredning gör vi ganska många tester inom språk, läsning och skrivning. Vi delar upp besöket på flera dagar eller kör en “heldag” med en flera pauser. Vi bestämmer och anpassar detta tillsammans. Information samlas in från skola och vårdnadshavare i samband med utredningen.

När utredningen är färdig har vi ett återgivningssamtal (ofta inom 3 veckor) där jag presenterar eventuell diagnos, går igenom alla resultat och hur olika begränsningar kan påverka vardagen med fokus på hur vi bäst hittar verktyg och arbetssätt som hjälper dig/eleven framöver. Jag lyfter fram rekommendationer i samband med samtalet som är menade som förslag på hur läs- och skrivförmågor kan stöttas och tränas, samt ger praktiska tips och råd.

Emma skriver anteckningar

Jag brukar föreslå att vi håller återgivningssamtalet på din/elevens skola om möjligt, eller att någon från skolan (till exempel specialpedagog, mentor, rektor) är med på återgivningen på mottagningen. Informationen har stor vikt för fortsatt undervisning. Återgivningen kan erbjudas digitalt vid behov, men brukar bli bäst när vi alla är i samma rum.

Ni får vid återgivningssamtalet ett skriftligt utlåtande. Eftersom jag är legitimerad av Socialstyrelsen är utlåtandet giltigt som intyg hos Högskoleverket samt Sveriges universitet och högskolor. Vid Högskoleprov ska intyget vara utfärdat tidigast årskurs 5. Du behöver också ett intyg för att få stöd vid körkortsutbildning ex muntligt prov.

Emma sitter vid ett bord och tittar åt sidan